
for “booklets or pamphlets” and offers as one of its reasons “the limited 
audiences to which the materials may be directed.” (This would not be a valid 
argument, of course, if the copies were actually destined for use as catechetical 
texts and/or sold in oratories or churches.) 

Returning to the idea of an electronic (i.e., non-printed) text, if a particular 
work that qualifies as one of the listed theological disciplines is to be posted 
on the Internet, one could certainly make a case, strangely enough, that such a 
“writing” is actually being spread throughout the whole world and, unlike a 

limited run of a printed text, is truly something that qualifies as divulgatio 
publica. If so, in my opinion, it should be submitted for approval and 
appropriate notice of such ecclesiastical approval should be displayed in the 

online text. Such reasoning, of course, would apply even more forcefully to an 
online text that would be used for catechetical purposes or would be sold in 
some sort of electronic format in a church or oratory — if it has not happened 

already, there is no question that this kind of product marketing will be taking 
place. 

Monsignor John A. Alesandro, J.C.D., J.D. 

CANON 880 

SACRAMENT OF CONFIRMATION 

! recently attended a rite of confirmation and I believe that the minister 

said over each confirmand “Be sealed with the gifts of the Holy Spirit,” that 

is, with “gifts” in the plural, and not, “Be sealed with the Gift of the Holy 

Spirit,” that is, with “Gift” in the singular. If this altered form were in fact 

used for these confirmations, would they be valid, and if such attempts to 

confer the sacrament were invalid, what should be done? 

OPINION 

The form of confirmation in the Roman Church is “N., accipe signaculum 

doni Spiritus Sancti’, which, in the approved English translation is rendered, 

“N., be sealed with the Gift of the Holy Spirit.” Use of the phrase “gifts of the 

Holy Spirit” instead of “Giff of the Holy Spirit” (as required by both the Latin 

editio typica and the authorized English translation) would be, at a minimum, 

gravely illicit (cc. 846 §1 and 880). But your question specifically goes to the 

validity of the sacrament attempted with this modified form. Granting that 

sacraments are not to be found invalid lightly, that this appears to be a small 

change in the form (indeed, but a single letter!), and that there is no reason to 

believe such a change would be made maliciously, nevertheless, I think that 

such an altered formula would be invalid. 

In the eighth article of Question 60 of the Third Part of the Summa 

Theologica, St. Thomas, discussing the nature of a sacrament, states: “Words 

belong to a sacramental form by reason of the sense signified by them. 

Consequently any addition or suppression of words which does not add to or 

take from the essential sense, does not destroy the essence of a sacrament.” It 

is important to realize first what St. Thomas is wor saying here: he is not saying 

that ministers are free to vary sacramental form as circumstances, at least in 

their opinion, might suggest, a point reinforced for us today by canons 838 $1, 

841, and 846 §1, nor is he saying that just any form which seems to convey 

“the essence” of the sacrament actually does so upon closer inspection.” But, 

' St. Thomas Aquinas, Summa Theologica, First Complete American Edition, in 3 vols., 
Blackfriars’ trans. (New York: Benziger, 1947) 2: 2352, or Pars 3, Q. 60, art. 8, reply obj. 2. 

* Examples of such variations in form resulting in failure of the sacrament might include changing 
the form of baptism from “I baptize you in the name of the Father, and of the Son, and the Holy 
Spirit” (CCC 1240) to “I baptize you in the name of the Trinity.” While conceptually the referents 
in both formulae might be the same, the alterations are considered as introducing concepts foreign



St. Thomas is saying that, if an alteration in words changes the substantial 

sense of the prescribed form, such alteration would destroy the essence of the 

sacrament. As Regatillo observed, “A substantial change in form occurs when 

the sense of the words does not remain the same. A substantial change, even if 

done by mistake or through inadvertence, renders the sacrament null”? Quid 

ad casum? 

The approved phrase “Gift of the Holy Spirit” in the context of 

confirmation has but a single referent, namely, the Holy Spirit himself, that is, 

the Gift of God (CCC 733). In contrast, the substituted phrase “gifts of the 

Holy Spirit” would have, in ecclesiastical parlance, a very different referent, 

indeed, several referents, namely those “permanent dispositions which make 

men docile in following the promptings of the Holy Spirit” (CCC 1830/1845). 

Those lasting dispositions toward the Holy Spirit are traditionally reckoned 

seven in number, namely, wisdom, understanding, counsel, fortitude, 

knowledge, piety, and fear of the Lord (CCC 1831). I can see no way in which 

invoking dispositions for a gift could be substituted for conferring the gift 

itself without having significantly departed from the essence of the normative 

utterance. If this analysis is correct, then an attempt to confer confirmation 

with such an altered form would be invalid, and all persons undergoing the rite 

described above should be confirmed absolutely (not “‘re-confirmed”, which is 

impossible, of course, per 1983 CIC 845 and CCC 698). Moreover, the 

superior of the minister in question would have to be informed in case others 

had undergone a similar rite unaware of its invalidity. 

The alternative to finding such attempted conferrals of confirmation flatly 

invalid would be to find them “doubtfully valid” as anticipated by canon 845 

§2. I think it obvious that there would be grave doubts about the validity of 

such an altered form, and therefore — recalling that confirmation confers a 

character (c. 845 §1), is necessary for full Christian initiation (c. 842 §2), 

contributes to the mature practice of the faith (c. 874), and helps prepare one 

for the licit reception of holy orders or matrimony (cc. 1033 and 1065 §1) — I 

to the sense of the sacrament or as eliminating concepts essential to the sense of the sacrament. 

See Dominicus Priimmer (Dominican, 1866-1931), Manuale Theologiae Moralis {1914}, in 3 

vols., 10th ed. (Barcelona: Herder, 1946) 3: 85 (rejecting baptism in the name of the Trinity). For 

that matter, see also CCC 232-233 precisely on the importance of baptism “in the name” 

(singular), and not, “in the names” (plural) of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit 

> Eduardo Regatillo (Jesuit, 1882-1975), Jus sacramentarium (1945}, 4th ed. (Santander: Sal 

Terrae, 1964) 6, wherein: “Mutatio substantialis in forma, quando sensus verborum non manet 

idem. Substantialis, etiam ex errore vel inadvertentia, sacramentum reddit nullum.” Emphasis in 

original. See also Nicholas Haltigan (Dominican, 1917-1997), The Administration of the 

Sacraments (New York: Alba House, 1963) 8-9. , 

would advise persons who underwent such a ceremony to seek, individually if 

they prefer, a conditional conferral of confirmation from another minister 

qualified under law. Special faculties for private celebration of the rite can be 

requested by a presbyter (cc. 882 and 884 §1). As a precaution against overly 

facile resort to absolute or conditional rites, the bishop being petitioned should 

insist that an outline of the facts be included in the request along with, perhaps, 

some indication that an independent expert concurs in the need for absolute 

conferral and/or the appropriateness of conditional conferral. 

Because whatever catechesis was indicated for confirmation would 

presumably have been completed before these flawed rites were performed, 

there would be no need for those seeking absolute or conditional conferral to 

wait until the next “parish confirmation cycle” or, for that matter, even to 

receive the sacrament publicly or in Mass. Private conferral, using the Rite of 

Confirmation Outside of Mass, at an early, mutually convenient time seems 

best. 

Edward N. Peters, J.D., J.C.D. 
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